T A i T E i L i J A T

Kuva: Maarit Kytöharju

Aliisa Neige Barrière

...on suomalais-ranskalainen viulisti, barokkiviulisti ja kapellimestari.

Barrière aloitti musiikkiopinnot Pariisissa, ja on myöhemmin opiskellut viulunsoittoa, orkesterinjohtoa ja kamarimusiikkia Mannes Collegessa New Yorkissa vuosina 2011-2012. Konserttokilpailun voittajana hän esitti Hatšaturjanin viulukonserton ensimmäisen osan New Yorkin Symphony Spacessa. Vuonna 2012 Barrière valmistui Pariisin konservatoriosta opettajinaan Suzanne Gessner (viulu) ja Judy Chin (piano). Vuonna 2013 Barrière sai nelivuotisen stipendin Mannes Collegeen ja palasi New Yorkiin suorittamaan kandidaatintutkintoa Lewis Kaplanin ja Laurie Smuklerin (viulu) sekä Michael Adelsonin ja David Hayesin (orkesterijohto) opetuksessa ja oli mukana myös Mannesin barokkiorkesterissa.

Muutettuaan Osloon vuonna 2016 viulun maisteriopintojaan varten, Barrière on ollut hyvin aktiivinen ympäri Norjaa ja on perustanut mm. nykymusiikkiin keskittyvät Ensemble Temporum- ja Ensemble +47 -yhtyeet. 

Barrière on myös esiintynyt helsinkiläisen ÄÄNI-kollektiivin jäsenä Järvi-Suomen alueella, Kaivos-festivaalilla Outokummussa ja Tampere Biennalessa.

Vuonna 2019 Barrière perusti Nordlyd-festivaalin Oslossa Janne Valkeajoen kanssa. Kyseessä oli kohtaamispaikka yleisölle ja esiintyjille, erilaisille musiikkityyleille barokista nykymusiikkiin ja kokeileville konserttimuodoille.

Barrièren laaja osaaminen on poikinut kutsuja moniin maineikkaisiin yhtyeisiin äänenjohtajaksi kuten Barokksolistene, Ensemble Intercontemporain ja pariisilainen Secession Orchestra.

Keväällä 2019 Cyprès levy-yhtiö julkaisi Barrièren ensimmäisen CD/BluRayn ’Ekstasis', jossa hän esittää

huilisti Camilla Hoitengan ja sopraano Raphaële Kennedyn kanssa Kaija Saariahon ja Jean-Baptiste Barrièren sooloteoksia yhdistettyinä innovatiiviseen videotaiteeseen.

Kesällä 2019 hän avasi Viitasaarella Musiikin Aika festivaalin sooloesityksellään 'Through the Mirror of Bach' joka yhdistää Bachin kuuluisan 'Chaconne'n Kaija Saariahon viulu ja elktroniikka kappaleeseen 'Frises' itse suunnittelemillaan valoilla.

Vuonna 2018 Barrière palasi myös johtamisopintojen pariin Atso Almilan mestarikurssien ja Panula Akatemian kautta, ja tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa Helsingissä professori Sakari Oramon luokalla.

Janne Valkeajoki

 

...kuuluu kansainvälisesti nuoren sukupolven mielenkiintoisimpiin ja lupaavimpiin harmonikansoittajiin ja muusikoihin.

Valkeajoki on esiintynyt laajalti niin solistina kuin kamarimuusikkona sekä Suomessa että Euroopassa. Festivaaleilla mm. Tage der Neuen Musik Bambergissa, Sysmän Suvisoitossa, Mäntän ja Ilmajoen musiikkijuhlilla, Musica nova Helsinki, Nürnbergin urkuviikoilla ja Kölnin ”Acht Brücken” -triennaalilla sekä pitänyt soolokonsertteja mm. Vilnan, Kokkolan ja Belgradin harmonikkafestivaaleilla. Solistina hän on esiintynyt mm. Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Radion sinfoniaorkesterin sekä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa kapellimestareinaan mm. Jaakko Kuusisto, Hannu Lintu, Vytautas Lukocius ja Sian Edwards. Valkeajoki on kantaesittänyt teoksia mm. Cecilia Damströmiltä, Ville Raasakalta ja Viera Janárčekoválta, maaliskuussa 2018 Valkeajoki kantaesitti Magnus Lindbergin uuden sooloharmonikkateoksen.

Vuonna 2015 Janne Valkeajoki voitti ensimmäisen palkinnon maailman merkittävimpiin harmonikkakilpailuihin kuuluvassa XXIII Arrasate Hiria –harmonikkakilpailussa Espanjassa. Lisäksi hän sai palkinnon Sofia Gubaidulinan säveltämän kilpailun pakollisen kappaleen parhaasta esityksestä.

Janne Valkeajoki on opiskellut harmonikansoittoa Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen, Heidi Velamon ja Veli Kujalan oppilaana. Parhaillaan hän tekee solistisia jatko-opintoja (Meisterklasse) Hochschule für Musik Würzburgissa Stefan Hussongin harmonikkaluokalla.

Janne aloitti orkesterinjohdon opinnot 14-vuotiaana Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan oppilaana. Opintojensa yhteydessä hän on johtanut lukuisia suomalaisia kaupunginorkestereita, sekä muun muassa Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzia, Südwestdeutsche Philharmonieta ja Nürnberger Symphonikereita.

Kesälla 2019 hän suoritti orkesterinjohdon maisteritutkintonsa Ari Rasilaisen johdolla Hochschule für Musik Würzburgissa.

Jakob Kullberg

...on kansainvälisesti arvostettu modernien sellokonserttojen solisti, ja yksi aktiivisimmista ja monipuolisimmista tanskalaisista instrumentalisteista. Hän on opiskellut mm. Amsterdamissa, Lontoossa, Zagrebissa, Wienissä ja Kööpenhaminassa opettajinaan Harro Ruijsenaars, Dmitri Ferschtman, Valter Despalj, Mats Lidström, Morten Zeuthen ja Anner Bylsma. Hän on voittanut lukuisia kansainvälisiä soolo- ja kamarimusiikkikilpailuja. Hänen kahdesta tanskalaisesta Grammy -palkintovoitostaan viimeisin, vuodelta 2013, tuli konserttolevytykselle ’Momentum’, joka oli paitsi Album of the Week New Yorkin Q2 Musicissa, myös ehdokkaana maineikkaan Gramophone-palkinnon saajaksi Lontoossa. Jakob Kullbergin viimeaikaiset debyytit The Royal Philharmonic Orchestrassa Lontoossa sekä Ensemble Intercontemporainissa Pariisissa saivat erinomaiset arvostelut.

Hän on levyttänyt mm. Sinfonia Varsovan kanssa Per Nørgårdin teoksen Remembering Child, sekä kahden CD-levyn projektin Saariaho, Nørgårdin ja Šostakovitšin sellokonsertoista John Storgårdsin johtaman BBC Philharmonic Orchestran kanssa. Hän on ollut toistuva vieras merkittävillä kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Aldeburgh Festival, Varsovan Syksy, Huddersfield Contemporary Music Festival and Bergenin juhlaviikot. Suomessa hän on esiintynyt aiemmin Iitin musiikkijuhlillaja Viitasaarella Musiikin ajassa. 

Kullbergilla on poikkeuksellinen yhteistyö tanskalaissäveltäjä Per Nørgårdin kanssa, joka on säveltänyt ja omistanut lukuisia teoksia hänelle. 

Hän toimii tanskalaisen Open Strings Cello Academyn taiteellisena johtajana vuodesta 2004.

Lauri Sallinen

...tunnetaan omaäänisenä klarinetistina ja valovoimaisena esiintyjänä perinteisen klassisen kuin uudenkin musiikin saralla. Kamarimuusikkona hän on yksi Suomen kysytyimmistä klarinetisteista, jota kuullaan säännöllisesti musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla - kuten Helsingin Juhlaviikot, Ultima Festival (Oslo), MATA Festival (New York), Classic con brio (Osnabrück), Musiikin Aika, Meidän Festivaali, Hiljaisuus-festivaali, Crusell-viikko, Lux Musicae, Musica Kalevi Aho. Kuhmon kamarimusiikin vakiovieraita hän on ollut vuodesta 2010.

Orkesterisolistina Sallinen on esiintynyt mm. Avanti! kamariorkesterin, Lapin kamariorkesterin, Saimaa Sinfoniettan, Mikkelin, Lappeenrannan ja Joensuun kaupungiorkestereiden, Ylioppilaskunnan Soittajien ja Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin kanssa. Klassisen konserttorepertuaarin lisäksi hän on kantaesittänyt Mikko Nisulan ja Markku Klamin klarinettikonsertot sekä soittanut Enno Poppen ja Benjamin Brittenin solistiteosten Suomen ensiesitykset. Hän on myös kiertänyt kotimaisia orkestereita omilla musiikinlajeja yhdistävillä orkesteriproduktiollaan, joissa hän toimii sekä klarinettisolistina, orkesterin liidaajana että musiikin sovittajana. Näistä produktioista vanhaa suomalaista tangoa heijastelevaa Satujen maata on esitetty jo lähes kaksikymmentä kertaa ja keväinen Spring Bubbles -kokonaisuus sai ensiesityksensä Lapin kamariorkesterin kanssa kevällä 2015.

Sallinen on aktiivinen uuden musiikin tulkki, ja olennainen osa hänen muusikkopersoonaansa on läheinen yhteistyö monien nykysäveltäjien kanssa. Nykymusiikkia hän soittaa mm. suomalaisen Uusinta Ensemblen norjalaisen Ensemble Temporumin ja mikrotonaaliseen musiikkiin erikoistuneen MikroEnsemblen kanssa. Sallinen on taiteilijana kiinnostunut musiikin esityksellisyydestä ja musiikin yhdistämisestä luovalla tavalla liikekieleen. Helsingin Juhlaviikoilla 2017 sai ensi-iltansa hänen kokoillan sooloesityksensä Solitude, jossa sooloklarinettikonsertti ja muusikon liikekieli kasvavat nykytanssiesitykseksi koreografian, videosuunnittelun ja äänisuunnittelun avulla. Samassa yhteydessä julkaistiin myös Sallisen debyyttilevytys Songs of Solitude (Alba Records).

Lisää taiteilijoita ilmoitetaan pian!